Sådan serveres den mest typiske danske ret
For danskerne er smagen og rødderne mange, men når det kommer til at tænke på en måde, som de fleste danskere kan lide, er der et ret. Vi taler om den berømte stegte flæsk med persillesovs; næsten et must for enhver rigtig festlig begivenhed.
Som en af de mest udbredte nationale retter markerer den herlige blanding af sprødstegt svinekød med topping af cremet persillesovs mange hjerter i det danske køkken. For det første er det en savlende skål, der bringer alle sindene sammen. Også er dens smag og tekstur en delikat kombination og sættes op med kartofler og kogte grøntsager.
Når du laver stegt flæsk med persillesovs, skal du lede efter magert stykker af svinekød, da fedttet fra den lavere marmorering af det korrekt skal afgive den perfekte stegning. Til at fritere dem bruges nogle få ingredienser: lidt mel for at sikre et crispy lag, æg for at binde ingredienserne og mælk for at gøre det i dybere smag.
Til sauceen har du brug for piskefløde og hvedemel til at producere fløden, en balanceret mængde afselleri rod og laurbærblade samt salt til smag. Derudover er et stykke smeltet smør altid inkluderet for at gøre saucen cremet. Så husk at addere en simpel urtesalat som ferskener, gulerod eller selleri for at fuldføre retterne.
Siden begyndelsen af 1800-tallet har stegt flæsk med persillesovs været en skamros for nationen, både i grumset tid eller på festdage. Det er sandsynligvis behageligt det bedste fra dansk kulinarisk sans og delikatessen indbyder til enhver sammenmølle på en hyggelig aften!
Mange af os har mad som en væsentlig del af vores kulturelle identitet, og i Danmark er den mest typiske ret så god som det bliver: stegt flæsk med persillesovs. En simpel dish der er lavet af lokale ingredienser, det er en udtryk for de traditionelle danske retter.
Stegt flæsk med persillesovs har nogle værdier som deler dette måltid med mange andre danske retter: enkle ingredienser, stort smagsløg og rolig omsorg. Når flæsket bliver lagt i en gryde med grøntsager og krydderurter, tilberedes det i et par timer med langsom simmering både for at give den rige smag samt tilstrækkelig tilberedning.
Persillesovs er meget velsmagende og bringer definition til levnedsmiddeloplevelsen fra det simpelt saltede briserede porc. En opskrift indeholder forskellige ingredienser, der kan findes let i dagligvarebutikkerne, såsom mel, melasse, smør, perleskovsfrø, buljong samt selvfølgelig finthakket persille.
For at få den bedste smagsoplevelse og få det bedste udbytte af ingredienserne skal du sikre dig at du planlægger de forskellige trin i madlavningen korrekt. Spis kødet med svinefedtet pulveriseret potetmos og suppleres med ristede æbler eller surkål. Del ikke kun disse ingredienserne op med dine nærværende mens du nyder den fordelaktige smag af Danmark!
Skønheden i det danske køkken ligger ofte i de traditionsrige retter. En af de mest almindelige og mest elskede danske retter er den klassiske stegt flæsk med persillesovs. Dette står på menuen i familier og restauranter landet over.
Oprindeligt serveres retten udelukkende med alt lavet fra bunden – både kødet og sovsen. For at få stegt flæsk med persillesovs er det første skridt blot at købe et godt stykke smørstegt svinekød eller svinebov. Kødet skal stege i ovnen ved en passende temperatur til det er gyldent og knasende – men ikke for sejt, da det lettere ødelægger smagen. Skær kødet i tynde skiver, når det er færdigt.
Nu til selve sovsen; det startes ved at koge et par-tre gulerødder, mens man jævnligt rører en makaroni eller andet gnavet dirket i panden. Når kyllingefonden koger, tilsættes der finthakkede løg og persille, som simre sammen indtil fonden er reduceret til en tyk sovs. Når sovsen er lagt over skiven af stegt flæsk, pyntes retten af med lidt tynde skiver af lysselleri.